Lilypie First Birthday tickers

måndag 27 februari 2012

Socker på dagis

Jag är helnöjd med Elliots förskola. Det är bra pedagogik med räkning, vattenlek, målning, utelek och allt annat möjligt roligt. Barnen är snälla och det finns fler barn i samma ålder som Elliot. Nåt jag däremot är lite missnöjd med är förskolans förhållande till socker.

Jag besökte två förskolor. Den Elliot har börjat på ligger närmast och är äldre och vårat första hands val. Som nummer två hade vi Solglimtens förskola, en nybyggd stor förskola. Där hade dom det helt sockerfritt. Som dom sa; "vi vill inte vara dom som introducerar socker till barnen". Vi gillade det skarpt eftersom vi har valt att vänta så länge vi kan med att ge Elliot socker. Visst, han får i sig socker ändå från vanlig mat och bröd. För det är typ socker i allt. Men att ge honom glass, tårta, kakor, bullar och godis vill vi vänta med sålänge vi kan. Onödigt med så mycket socker. Så när vi hälsade på hans nuvarande förskola så frågade vi hur dom hade det med socker. Dom svarade att dom inte serverade glass och sånt utan hade fruktsallad när dom firade födelsedagar och likande. Vi tyckte det lät bra.

MEN nu under inskolningen så har jag insett att det dom kallar socker, glass vid födelsedagar, inte är allt det socker dom serverar. Visst, dom har fruktsallad vid födelsedagar men alla andra dagar då? Den veckan Elliot har gått på förskolan har dom vid ett tillfälle till mellis fått en halv lingongrova, äppeljuice och digestive kex. Juice och kakor till mellis istället för mer smörgås??? Why säger jag bara? Sen den dagen det serverades soppa till lunch så fick dom tjocka våfflor till mellis (garanterat sötade med socker i smeten) med sylt på. Jag sa till att Elliot varken behöver juice eller sylt. Sålänge han accepterar att inte få det så ska han inte ha det. Juice har vi heller inga problem med då han avskyr att dricka allt annat än vatten. Äppeljuice (osötad självklart) fick han när han fyllde ett. Då gav han tillbaka flaskan och ville ha sitt vatten. Även på fredagen serverades juice till melliset. Tycker väl att det är för mycket socker på en vecka för en ettåring. Hellre en till smörgås. För ibland kändes det lite futtigt med en halv smörgås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar